Bakonyi Gasztro Kupa 2017

2017.10.21.

90 versenyző, 5 iskola, 12 kategóriagyőztes és egy közönségdíj jellemezte a 2017-es Bakonyi Gasztro Kupát, melyet idén októberben kibővített, az egész családnak szóló programokkal Bakonykoppányban rendeztünk meg.

Bakonykoppány bájos, apró falucska, mely a Magas-Bakony észak-nyugati lejtőin húzódó lankák között búvik meg. Koppány vezér lázadó hadának csoportjai telepedtek itt le úgy ezer éve, de kedvelt tanyája volt a környék a rejtőzködő bakonyi betyároknak is.

A falut egyik oldalról vadban gazdag erdők, másik irányban legelők és gabonamezők övezik, de a környező patakok és tavak hallal is ellátják az itt élőket. Sőt, bár furcsán hangzik, hiszen a Bakony hivatalosan nem szőlőtermő vidék, a falu szomszédságában bőven termő szőlőskertek és gyümölcsösök találhatóak, melyeket szorgos kezek művelnek évszázadok óta.

Ez a gyönyörű környezetben fekvő alig 200 lelket számláló békés kistelepülés adott otthont a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület szervezésében immár harmadszorra megrendezett Bakonyi Gasztro Kupának.

Előzetesen a Veszprém Arénában tartottuk a versenyt, de új ötletként felmerült, hogy a Bakony gasztronómiáját helyben, eredeti bakonyi környezetben kellene bemutatni az érdeklődőknek. Míg a helyi lakosok a gasztroforradalom új vívmányait tekinthetik meg, a gasztronómiát tanuló fiatalok a hagyományokat és a helyi termékekeket láthatják eredeti keletkezési helyükön. Így mindenki tanulhat a másiktól, a fiatalabb az idősebbtől, az amatőr a profiktól, tanulók a mesterektől.

Az elgondolás sok kockázatot rejtett magában, de a helyi lakosság segítségével sikerült fantasztikus hangulatú, sokszínű rendezvényt varázsolni a falu többnyire kihasználatlan közösségi tereibe. A plébánia tágas udvara és hatalmas kőből épült felújított pajtája igazán autentikus környezetet biztosított versenyünk számára.

A szakács, pincér és cukrász tanulók elegáns díszmunkái mellett a bográcsos főzőverseny és a házi sütemény verseny járult hozzá a vidám hangulat megteremtéséhez. Míg a férfiak a bográcsokban illatozó ételkölteményeket kevergették és a tüzet figyelték, az asszonyok a sütemények díszítésével foglalkoztak, vagy besegítettek a töklámpás készítéssel bíbelődő gyermekeknek.

A jókedvet fokozta a Bakonyi Betyárok Nemzeti Egyletének jelenléte a versenyen, hiszen a szebbnél szebb régies viseletbe öltözött betyáremberek hangosan durrogtatták ostoraikat a nézők legnagyobb örömére a templomtéren.

Az ételek egy részét nemcsak megtekinteni, hanem kóstolni is lehetett. A zsíroskenyér variációktól a bélszínlángosig, a betyáros vaddisznópecsenyétől a bakonyi krumpligombócig 20-30 bogrács tartalmát lehetett megízlelni. A helyiek által készített torta és süteménycsodák pedig még a szakértő zsűri tagjait is meglepték. Nem maradtak le a versenyben a helyi élelmiszertermékek sem, melyek az éléskamra kincsei címen kerültek bemutatásra, és kiváló minőséget tanúsítottak.

A hűvös idő ellenére közel ezer látogató érkezett a rendezvényre, de a hidegben legalább jólesett az ördög itala, a helyi gyümölcsaszalékkal készült lángoló krampampuli.

Az esti szürkületre kiviláglottak a gyerekek által kitalált és megfaragott sütőtöklámpások is, melyeknél még szebben csillogtak versenyzőink kezében a győzedelmi kupák.

Olyan élménnyel lettünk gazdagabbak, melyet csak a vidéken élők őszinte természetszeretete és hagyománytisztelete, az együttlét és közös tapasztalatszerzés, a közös munka öröme kelthet az emberekben. Reméljük, lesz folytatás!